Wat is FTP?

Deze pagina is bijgewerkt op 16 december 2019

Een website bestaat uit verschillende bestanden en deze bestanden staan op een server. Om deze bestanden te wijzigen moet je gebruik maken van een FTP programma.

FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol. In makkelijke woorden is het eigenlijk een manier waarop je bestanden van jouw computer naar een server kunt krijgen of andersom.

Om van FTP gebruik te maken heb je een FTP programma nodig.

Wat voor programma heb je nodig voor FTP?

Er zijn verschillende soorten programma’s die je kunt downloaden zodat je gebruik kunt maken van FTP. Ik zelf maak altijd gebruik van Total Commander maar een veel
bekender programma is natuurlijk FileZilla

Een simpele Google zoekopdracht naar ‘FTP program’ of ‘FTP programma’ laat als snel een hoop websites zien met verschillende programma’s die je vaak gratis kunt downloaden. Nadat je een van deze programma’s hebt gedownload (voor beginners raad ik FileZilla aan) is het belangrijk dat je FTP gegevens van je hosting hebt gekregen.

FTP gegevens

Wanneer je een domeinnaam en hosting hebt aangeschaft krijg je van de webhosting verschillende gegevens. Tussen deze gegevens zitten ook de FTP gegevens.

Als je verbinding wilt maken met jouw server dan heb je deze FTP gegevens nodig. Met het FTP programma dat je gaat gebruiken kun je verbinding maken met jouw server. De gegevens bestaan meestal uit een hostnaam, gebruikersnaam en een wachtwoord.

Heb je verbinding gemaakt met de server? Dan zie je alle bestanden staan gebruikt worden voor je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *