Gratis fotos nodig? Hier geef ik je mijn tips!

Deze pagina is bijgewerkt op 18 november 2019

Gratis fotos vinden kan lastiger zijn dan dat je in eerste instantie zou denken. Er zitten namelijk veel regels aan het gebruiken van andermans foto’s en ik merk dat het vaak onderschat word. In dit blog lees je mijn do’s en dont’s voor het gebruiken van foto’s.

Absolute don’ts

Veel mensen die ik ken plukken foto’s van Google en plaatsen ze dan zo op hun eigen website of social media. Eigenlijk is dat gewoon stelen – dat kan echt niet! Ook kun je daar veel problemen mee krijgen. Als je andermans foto’s zonder toestemming gebruikt kun je zo een boete aan je broek hebben hangen. Dit is iets wat mensen echt onderschatten!

Zo had ik een klant die een website had laten maken maar daar niet tevreden over was. Hij vroeg mij of ik het design wilde aanpassen maar de content wilde laten staan. Zo gezegd zo gedaan, binnen no-time had deze klant een frisse nieuwe website waar hij wel blij mee was. Tot dat hij een aantal weken later een brief kreeg omdat de foto’s op de website gepikt waren van een andere website.

Pik geen foto's!

Dat wisten wij natuurlijk niet, wij gingen er vanuit dat de foto’s netjes gekocht waren. We hebben de foto’s meteen offline gehaald en ik heb nieuwe foto’s aangeschaft. Al met al was het nog een behoorlijk gedoe, want hun dachten dat ik het had gedaan – terwijl wij wisten dat het de oude website maker was. De prijzen van de boetes zijn echt belachelijk hoog en daarom raad ik ook echt aan om NOOIT foto’s te stelen. Niet alleen omdat je hoge boetes kunt krijgen, maar ook omdat het gewoon niet netjes is.

Tips voor gratis foto’s

Wil je foto’s gebruiken voor je website? Gebruik dan gratis fotos of betaal netjes voor de fotos. Met gratis fotos is er vaak minder keuze maar het is zeker niet onmogelijk om een mooie website te maken met gratis fotos.

Foto’s zoeken via Google

Veel mensen zoeken via Google naar foto’s. Je kunt daar dan makkelijk voor afbeeldingen kiezen en dan verschijnen er duizenden foto’s. Deze foto’s zijn alleen vaak niet gratis! Het is mogelijk om bij Google een filter in te stellen zodat je alleen de foto’s te zien krijgt de hergebruikt mogen worden:

gratis fotos via Google

Zelf gebruik ik deze methode alleen in uiterste noodzaak want de controle hierbij is natuurlijk lastig. Als een fotograaf besluit dat zijn foto’s niet meer gebruikt mogen worden zal jij dat niet te weten komen. Tenzij je een dikke boete op de mat krijgt πŸ˜‰

Websites die gratis fotos aanbieden

Er zijn verschillende websites die gratis fotos aanbieden. Hier moet je altijd wel goed opletten dat gratis wel echt gratis is want soms zitten er nog wel eens addertjes onder het gras. Sommige foto’s mogen alleen persoonlijk gebruikt worden en niet voor je bedrijf en soms willen ze ook graag een vermelding op je website.

Mijn absolute favoriete website die ik altijd gebruik is Pixabay. Prachtige afbeeldingen in groot formaat en vaak kun je daar wel vinden wat je nodig hebt.

Andere websites die ik in het verleden wel eens heb gebruikt zijn Unsplash, Picjumbo en StockSnap.

Prachtige foto via Pixabay

Tips voor stockfoto’s

De laatste tijd koop ik ook steeds meer stockfoto’s en begin ik een mooie collectie op te bouwen πŸ™‚ Er zijn vele verschillende websites die foto’s verkopen. Ik doe het zelf altijd via Dreamstime.com. Daar betaal je met credits. De goedkoopste foto’s kosten 1 credit en voor €14,10 heb je al een pakket van 11 credits om je een idee van de prijzen te geven.

De grotere foto’s kosten wel duurder maar gebruik je de foto’s alleen voor het web dan heb je vaak niet veel groter nodig.

Maak je een mooie website? Dan raad ik aan om gewoon wat foto’s te kopen, die zijn vaak toch mooier en origineler dan de gratis foto’s. De meeste mensen zijn ook heel visueel ingesteld, met mooie foto’s heb je meer kans dat mensen langer op je website blijven πŸ™‚

Conclusie

Mijn conclusie is dat je dus NOOIT via Google of via andere websites foto’s moet pikken! Er zijn genoeg andere mogelijkheden om aan foto’s te komen. Bijvoorbeeld op zoek gaan naar gratis foto’s, foto’s kopen, zelf foto’s maken of laten maken door een fotograaf.

Ik ben erg benieuwd of je iets aan deze tips hebt gehad en ik zou het leuk vinden als je hieronder een berichtje achter zou laten! Heb je zelf nog andere tips? Dan hoor ik die natuurlijk ook graag :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *