Hoe kan ik nou al die codes onthouden?

Deze pagina is bijgewerkt op 15 maart 2019

Wanneer mensen net starten met het maken van websites merk ik dat ze vaak overdonderd worden door de vele verschillende codes en de vele verschillende regeltjes die daar aan vast zitten. De vraag die ik vaak krijg is: Hoe kan ik nou al die codes onthouden?

Hoe ga ik de codes onthouden?

Het echte onthouden dat ga je pas doen als je het blijft herhalen. Maar besef ook..Je hoeft het natuurlijk niet allemaal te onthouden! Het is veel belangrijker dat je weet waar je deze informatie kunt vinden en hoe je dit kan toepassen.

Ik weet ook lang niet alle codes uit mijn hoofd en ik raadpleeg Google regelmatig om te kijken hoe een code ook al weer geschreven word πŸ™‚

Zorg dat je de structuren kent

Als je de juiste structuren van de HTML en CSS codes kent dan kom je al een heel end. Dan hoef je alleen maar te Googlen naar het resultaat. Een heel simpel voorbeeld. Je hebt een titel maar eigenlijk zou je willen dat de titel dik gedrukt word en in het midden komt te staan.

<h2>Dit is een saaie titel</h2>

Wanneer je weet hoe je in de CSS de titel moet aanroepen dan hoef je nu alleen nog maar te Googlen naar het resultaat. De zoekactie: ‘css dikgedrukt ‘ levert mij meteen een hele hoop websites op die uitleggen hoe dat gedaan kan worden in HTML. Daarna ‘css tekst midden’ levert mij weer een hoop resultaten op waardoor ik nu weet hoe iets dik gedrukt kan worden en in het midden kan komen te staan:

h2 {
font-weight:bold;
text-align:center;
} 

Google weet alles!

Google weet echt bijna alles! Wanneer je in het Nederlands niet kunt vinden waar je naar op zoek bent raad ik ook altijd aan om even in het Engels te Googlen. Codes onthouden is daarom lang niet zo belangrijk als je weet hoe je bij de juiste codes moet komen.

Conclusie: codes onthouden is niet zo heel belangrijk

Websites maken draait niet om het onthouden van de codes, maar om het toepassen van de codes. Wanneer je de basis een beetje kent dan kun je via Google eigenlijk wel alles vinden wat je nodig hebt. Wel belangrijk bij het maken van websites…geduld…geduld…en nog meer geduld.

Je zult vaak tegen onverklaarbare dingen aanlopen, maar blijven zoeken en proberen zorgt er voor dat je uiteindelijk achter het antwoord komt. En als je veel hebt gezocht naar het antwoord zul je het niet snel vergeten waardoor onthouden vanzelf zal gaan.

Dus blijf volhouden, Googlen, proberen en doorzetten πŸ™‚ Kom je er echt niet uit? Dan kan je natuurlijk altijd even contact met me opnemen of hieronder een reactie achterlaten.

5 gedachten aan “Hoe kan ik nou al die codes onthouden?”

 1. Goedemorgen Janneke,

  Dank je wel voor het doorsturen van je website. De kleur blijft hangen omdat je een ID hebt gebruikt in plaats van een class.

  Regel 64:
  .navigatie a:link, #navigatie a:visited {

  De tweede navigatie moet een class worden:
  .navigatie a:link, .navigatie a:visited {

  Dan moet het denk ik weer werken πŸ™‚

 2. Beste,
  Na het halen van mijn certificaat heb ik voor me zelf al een aantal site gemaakt. maar nu heb ik het probleem dat mijn navigatiebalk na aan klikken een donkerblauwe kleur aan de tekst geeft. ik weet niet meer wat ik zou moeten kunnen veranderen om dit goed te krijgen.
  Zou u eens kunnen kijken waar het probleem ligt?
  Vriendelijke groet,
  Jannek Ooms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *