Soorten CSS

Deze pagina is bijgewerkt op 29 januari 2017

Je hebt verschillende soorten CSS. Er is de inline CSS, interne CSS en de externe CSS. Mijn voorkeur heeft de externe CSS. Met deze manier van CSS gebruiken kun je met het wijzigen van kleine stukken code een hele website veranderen.

Wat is CSS vraag je je nu af? Klik hier

Als je wel weet wat CSS is ben je snel verder gaan lezen. Hieronder wat meer uitleg over de verschillende soorten CSS.

Inline CSS

Inline CSS dat betekent CSS die direct in de pagina geplaatst word. Dit is handig als je 1 uitzondering op een pagina wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan een woord dat rood moet zijn.
Dat kun je met inline CSS makkelijk regelen:

<span style="color:#ff6600">Dit stukje tekst is rood</span>

Interne stylesheet

Bij een interne stylesheet heb je per pagina 1 CSS sheet die boven in de pagina word geplaatst.
De CSS plaats je dan tussen: <style> en </style> in de head van de pagina.

Het nadeel van deze manier is dat wanneer je meerdere pagina’s wilt wijzigen je bij alle pagina’s de interne stylesheet moet aanpassen.

Externe stylesheet

Bij de externe stylesheet heb je een apart bestand waarin al het CSS geregeld word. In de < head > van de pagina maak je een koppeling naar het bestand en die laat je op elke pagina terug komen. Je hebt dan maar 1 bestand waarin je de CSS hoeft te regelen.

Als je besluit dat er een ander lettertype moet komen moet je dat bij inline CSS en bij de interne CSS per pagina aan gaan passen. Maar bij de externe CSS hoef je maar 1 bestand aan te passen. Vooral wanneer je een grote website met veel pagina’s kan externe CSS je veel voordeel opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *