Hoe maak je een link?

Deze pagina is bijgewerkt op 27 december 2016

Je hebt verschillende soorten links die je kunt maken. In dit artikel vertel ik meer over de interne en externe links. Wanneer je een link wil maken naar een andere website dan noem je dit een externe link. Wil je een link maken binnen je eigen website dan noem je het een interne link.

Dit is de standaard code voor het maken van een link:

<a href="http://www.domeinnaam.nl">Klik hier</a>

Link openen in een nieuw venster

Wanneer je een externe link maakt is het altijd goed om de nieuwe website in een nieuw venster of tabblad te laten openen. Als je dit niet doet dan opent de website in hetzelfde venster.

Dat betekent dat als de bezoeker 2 of 3 keer klikt in de website van de externe link hij of zij jouw website zo kwijt is! Dat wil je natuurlijk niet. Het doel moet zijn de bezoeker zo lang mogelijk op jouw website houden.

Om de link in een nieuw venster te laten openen voeg je target="blank" toe aan de standaard link:

<a href="http://www.domeinnaam.nl" target="_blank">Klik hier</a>

Interne links

Bij interne links maak je een link naar een pagina die in jouw website staat. Omdat de pagina al in de website staat hoef je niet de hele domeinnaam in te vullen alleen het deel na de domeinnaam:

<a href="/contact-opnemen">Klik hier</a>

Het weglaten van de domeinnaam op deze manier is sowieso een aanrader. Mocht je ooit je website willen verhuizen dan hoef je niet alle links te veranderen naar de nieuwe domeinnaam! Dat kan een hoop tijd en gedoe schelen.

Omdat je bij een interne link in dezelfde website blijft is het niet nodig om target="blank" toe te voegen. Dat zou alleen maar irritant zijn voor de bezoeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *