Deze pagina is bijgewerkt op 4 november 2019
Bij een WordPress website zul je merken dat je behoorlijk wat updates moet doen. Soms doe je een update en dan ziet je website er in ene anders uit! Of werkt het niet meer naar behoren. Dat gebeurt vooral bij de updates van de template die je gebruikt. De oplossing? Een child theme maken!
Meer uitleg over child theme
Bij WordPress kun je gebruik maken van verschillende thema’s. Thema’s worden ook wel templates genoemd. Dit is een soort standaard framework waarbij de ontwikkelaar van de template al een groot deel van de codes heeft geschreven.
Wanneer de ontwikkelaar na het schrijven van de codes nog aanpassingen wil doen aan de template moeten deze aanpassingen natuurlijk ook bij jouw website door gevoerd worden. Daarom krijg je een melding bij updates.
Als je een template update overschrijft hij de oude code met de nieuwe code zodat de aanpassingen ook in jouw template doorgevoerd zijn.
Soms zul je wijzigingen willen maken in de template bijvoorbeeld om kleuren of lettertypes te veranderen. Wanneer je dan gaat updaten worden deze wijzigingen helaas weer overschreven door de nieuwe code. Daardoor ben je alle codes die je zelf hebt toegevoegd kwijt.
De oplossing hiervoor is een child theme maken! Hierbij maak je een nieuwe template waarbij je de code van de ontwikkelaar gebruikt maar wel in een nieuwe template. De wijzigingen die je maakt kun je dan in de nieuwe template plaatsen. Als er dan een update plaats vindt blijven de codes in de nieuwe template hetzelfde en blijft je website er hetzelfde uit zien.
Zelf een child theme maken
Dat klinkt natuurlijk wel makkelijk even een nieuwe template maken maar hoe doe je dat nou eigenlijk?
Om te starten heb je FTP gegevens en FTP programma nodig zoals FileZilla.
Met een FTP programma kun je verbinding maken met de server waar de bestanden van de website op staan. Daar kun je bestanden wijzigen, toevoegen of verwijderen.
Child theme aanmaken
Via de FTP navigeer je naar: /wp-content/themes/JOUWTHEMANAAM/
– Daar vind je de style.css en de functions.php en die moet je kopiëren naar een map op je eigen computer. Vervolgens open je de bestanden in een programma zoals NotePad++ of Dreamweaver.
In deze bestanden moet je verschillende wijzigingen maken die je op deze pagina kunt vinden.
Daarna maak je een nieuwe map in /wp-content/themes
en deze geef je een zelfgekozen naam. Bij ons heet de child theme: WAB, dat is een afkorting voor website-advies-bureau 🙂
De gewijzigde bestanden style.css en functions.php kopieer je naar deze map en daarna zul je in het dashboard van WordPress je nieuwe thema kunnen kiezen.
>> Ik heb de stappen gevolgd maar het werkt niet.
>> Ik krijg foutmeldingen in het WordPress Dashboard
>> Ik snap er geen snars van help me verder!