Bestanden die rechten hebben? Wat is dat nou weer zul je denken! De bestanden die worden gebruikt voor je WordPress website hebben bestandsrechten. Trouwens niet alleen voor je WordPress website, ook voor andere websites geldt dit.
Al je bestanden en mappen zijn voorzien van rechten. Je hebt verschillende soorten rechten. Van helemaal geen toegang tot het bestand tot iedereen toegang geven tot je bestand. Je kan je voorstellen dat als je iedereen toegang geeft tot sommige bestanden dat kwaadwillende hier misbruik van kunnen maken. Daarom is het heel belangrijk dat de bestandsrechten goed staan.
Wanneer bestandsrechten wijzigen?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je bestandsrechten zou willen wijzigen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld als je ziet dat ze niet meer goed staan. Er zijn hostingbedrijven waarbij het af en toe voorkomt dat je bestandsrechten op een of andere manier gewijzigd worden. Zo heb ik bijvoorbeeld vanmorgen mee gemaakt dat de hoster wat heeft gewijzigd waardoor de rechten niet meer goed staan.
Hoe zie je dat ze niet meer goed staan? Wat voor rechten zijn er allemaal? Ik ga het je hieronder uitleggen!
Soorten bestandsrechten
Er zijn verschillende soorten rechten die je aan je bestanden mee kan geven:
- Geen toegang
- Alleen uitvoeren
- Alleen schrijven
- Schrijven en uitvoeren
- Alleen lezen
- Lezen en uitvoeren
- Lezen en schrijven
- Volledige toegang
De belangrijkste rechten die we nodig hebben voor de bestandsrechten bij WordPress zijn:
- Uitvoeren
- Schrijven
- Lezen
Al deze rechten kun je met elkaar combineren en die zorgen dan voor een cijfer combinatie. Aan deze combinatie kun je meteen zien of je bestandsrechten goed of slecht staan.
Wat voor rechten hebben je bestanden?
Om uit te vogelen wat voor rechten je bestanden op dit moment hebben moet je als eerst verbinding maken met de server van je website. Dit kan je het beste doen via een FTP programma.
In het voorbeeld hieronder heb ik gebruik gemaakt van het programma FileZilla.
Hieronder heb ik verbinding gemaakt met een van mijn websites. Het rood omlijnde stuk, dat zijn de bestandsrechten van de bestanden en mappen.
Hierbij kijk ik alleen naar de laatste 3 cijfers van de rechten 777, 755 en 655 zie ik hier staan.
777 – dat wil je NOOIT zien. Dit betekent dat iedereen bestanden kan maken, verwijderen & lezen.
Wat zijn dan de beste rechten voor je bestanden?
Voor de mappen van je website kun je het beste 755 gebruiken. Dit betekent dat iedereen de bestanden kan zien en uitlezen maar niet iedereen kan de bestanden aanpassen of verwijderen. Dit kan alleen de eigenaar doen.
Voor de bestanden kun je het beste 644 gebruiken. Hierbij heeft de eigenaar rechten om te wijzigen en te lezen en heeft de rest alleen het recht om te lezen.
Wil je wat dieper in gaan op de bestandsrechten? Lees dan ook dit artikel van de Antagonist eens.
Bestandsrechten wijzigen
Ben je er achter welke rechten je bestanden hebben en staan ze niet goed? Dan word het tijd om ze te wijzigen! Gelukkig is dat niet heel erg moeilijk. Ik zal het hieronder voordoen in het programma FileZilla. Je kunt de bestanden 1 voor 1 wijzigen….maar dit is een heel tijdrovend klusje dus je kunt het beter allemaal tegelijk doen.
Bestandsrechten mappen aanpassen
We starten met het aanpassen van de mappen. Daarvoor selecteer je de mappen en daarna klik je met de rechtermuisknop en dan ga je voor file permissions of bestandsrechten als je de NL versie hebt 😉
Hierna verschijnt er een popup en in het veld plaats je dan 755. Onderaan vink je dan ‘Recurse into subdirectories’ aan en daar kies je dan weer voor de laatste optie: ‘Apply to directories only’.
Wanneer je dit gedaan heb zullen al je mappen de bestandsrechten 755 hebben gekregen, zonder dat je dat allemaal 1 voor 1 zou moeten doen.
Bestandsrechten bestanden aanpassen
Dan komt de volgende stap en dat is het aanpassen van de bestanden. Ook dit gaat we allemaal tegelijk doen! Selecteer nu alle bestanden en klik weer op file permissions.
Klik dan wederom op ‘Recurse into subdirectories aan’. In plaats van voor de onderste optie moet je nu gaan voor ‘Apply to files only’. Hij zal dan alle bestanden in 1 keer veranderen naar 644:
En voilà ! Nu staan al je mappen en bestanden ingesteld op de juiste rechten.
Andere vragen over bestandsrechten?
Heb je nog andere vragen of kom je er niet helemaal uit? Laat hieronder een berichtje achter of neem contact met me op via e-mail of Instagram. Ik help je graag verder!