Deze pagina is bijgewerkt op 20 mei 2020
Een website laten maken…Het klinkt simpeler als het eigenlijk is. Want ook als je besluit de bouw van de website uit te besteden zijn er nog veel keuzes die je zult moeten maken. Denk aan domeinnaam, hosting, soort website (WordPress, Joomla, Magento, op maat gemaakt etc), uiterlijk van de website, functies van de website. Kortom er komt meer bij kijken dan je denkt.
Stap 1 website laten maken
Er moet een domeinnaam komen – deze moet je ergens gaan aanschaffen. Er zijn heel veel bedrijven die dit aanbieden en soms zie je door de bomen het bos niet meer.
Er zijn leuke aanbiedingen waarbij het lijkt dat je maar een euro hoeft te betalen – maar dat is meestal alleen voor het eerste jaar. Het tweede jaar is vaak een stuk duurder! Persoonlijk vind ik dat een .nl domeinnaam rond tussen de 7 en 10 euro moet liggen. Zie je een bedrijf wat een stuk duurder is? Zoek dan nog even door want dat kan goedkoper!
Stap 2 website laten maken
Met een domeinnaam alleen kom je er niet. Je moet ook een stuk ruimte huren waar je website en bestanden op kunnen komen te staan. Dat heet webhosting. Ook hier zijn er heel veel bedrijven die dit aanbieden. Persoonlijk vind ik dat een kleine tot middelgrote website tussen de 30 en 60 euro per jaar moet kosten. Hier geldt ook: vind je een duurder bedrijf? Kijk dan nog eventjes verder!
Stap 3 website laten maken
Wie ga je de website laten maken? Je zult het wel raden, ook op dat gebied zijn er heel veel bedrijven die je website kunnen bouwen. Elk bedrijf heeft meestal zijn eigen specialiteit dus het is handig als je weet in wat voor systeem je de website wilt bouwen.
Er zijn CMS systemen zoals WordPress, Joomla en Magento – daarbij kan je makkelijk zelf dingen aan de website veranderen zoals tekst, pagina’s en producten. Wanneer je hier niet al teveel geld voor wilt uitgeven zit je hier vaak wel een beetje vast aan een vaste indeling.
Sommige mensen willen gewoon iets heel anders of helemaal op een eigen manier. Voor deze mensen zijn er website specialisten die op maat kunnen coderen. Hier zit natuurlijk wel een wat duurder prijskaartje aan. Ook het onderhouden of aanpassen van deze websites is duurder als bijvoorbeeld een WordPress website.
Ik noem hierboven maar een aantal voorbeelden. Een simpele Google actie zal leren dat er nog wel 100 keuzes zijn als het er niet meer zijn 🙂
Als je hebt besloten op welke manier je de website wilt laten bouwen dan is het tijd om te Googlen en op zoek te gaan naar een webdesigner die bij jou past!
Stap 4 een website laten maken
De volgende stap is het bedenken hoe je wilt dat de website er uit komt te zien. Heb je al een logo? Dan kan je die stijl aanhouden in de website. Heb je nog geen logo? Dan moet je daar ook over na gaan denken. Het logo van een bedrijf is de eerste indruk. Welke eerste indruk wil je dat de mensen krijgen van jouw bedrijf? Hier moet je goed over nadenken! Bedenk je dat het logo ook op eventuele flyers, visitekaartjes en briefpapier komt te staan.
Een volgend belangrijk punt is bedenken welke pagina’s en welke teksten er op de website moeten komen te staan. Veel mensen denken dat webdesigners ook wel de teksten maken..maar teksten schrijven is toch een vak op zich! Als u zelf de teksten niet wilt schrijven besteed het dan uit aan iemand die er verstand van heeft.
Stap 5 website laten maken
Wanneer je de eerste 4 stappen hebt doorlopen dan ben je al een heel eind! Vanaf hier ligt het aan welke hosting, designer en/of tekstschrijver je hebt gekozen. Iedereen werkt op zijn of haar manier dus de laatste stap zal voor iedereen anders zijn!